POUŽITIE UMELEJ INTELIGENCIE VO VZDELÁVANÍ 4.0 - UDVAROS, József; FORMAN, Norbert (Journal of Technology and Information Education, 2023)
Vzdelávanie 4.0 je nová výchovná paradigma, ktorá sa snaží riešiť požiadavky a možnosti Priemyslu 4.0. Paradigma umožňuje študentom určiť si svoj vlastný model učenia a tempo. Vzdelávanie 4.0 sa zakladá na koncepte učenia prostredníctvom činnosti, kde sa študenti podnecujú k experimentovaniu a objavovaniu rôznych vecí jedinečným spôsobom. Hoci možnosti, ktoré Vzdelávanie 4.0 poskytuje, pobudzujú fantáziu čoraz viac ľudí, realizácia a úroveň podpory sa zatiaľ nachádzajú vo veľmi skorom štádiu, hoci v niektorých častiach sveta už existujú rôzne skúšobné projekty. Vo Vzdelávaní 4.0 môže mať umelá inteligencia (AI) kľúčovú úlohu pri identifikácii nových faktorov ovplyvňujúcich výkon študentov a realizácie personalizovaného učenia, zodpovedaní otázok týkajúcich sa študentského života, používaní analýz učenia a prediktívneho modelovania. Novú výzvu predstavuje redefinícia Vzdelávania 4.0 pre uznávanie kreatívnych a inovatívnych inteligentných študentov a je ťažké určiť ich výsledky. Tento článok ukazuje, ako umelá inteligencia pomocou strojového učenia pomáha vytvoriť konštruktívny vzťah medzi študentom a učiteľom, aké nástroje využíva AI a ako môže byť AI prospešné pre individuálny rozvoj a efektívnu spoluprácu s učiteľom pre zabezpečenie najlepšieho vyučovania v prospech študenta.
Keywords: Klúčové slová: Umelá inteligencia; Vzdelávanie 4.0; AIED