Moznosti vyuzitia badatelsky orientovanej vyucby ucitelmi v technickom vzdelavani - Kozuchova, Maria; Vatral, Peter (Journal of Technology and Information Education, 2022)
Vo vyskumnej studii sa autori zameriavaju na stav vyuzivania badatelsky orientovanej vyucby v technickom vzdelavani. Hlavnym cielom vyskumu bolo zistit rozdiely medzi stavom poznania a aplikovania badatelsky orientovanej vyucby (BOV) v technickom vzdelavani na prvom stupni ZS. Dalej sme chceli vediet, aky zaujem prejavuju ucitelia o vyucovanie badatelskym sposobom, ako casto vyuzivaju badatelske metody vo vyucbe a ako sa na badatelsku vyucbu pripravuju. Z vysledkov vyskumu vyplynulo, ze vacsina ucitelov sa nazdava, ze ziaci na primarnom stupni nie su schopni samostatne badat, len s pokynmi ucitela. Vek ucitela nema vplyv na vyuzitie BOV, ale cim vacsi zaujem o vedu prejavovali ucitelia, tym mali vyssiu tendenciu v dotazniku oznacovat vacsiu samostatnost ziakov pri badani. Prispevok vznikol s podporou grantu VEGA 1/0033/22 Badatelsky orientovana vyucba v matematickom, prirodovednom a technickom vzdelavani.
Keywords: badatelsky orientovane vyucovanie; edukacia; modernizacia technickeho vzdelavania; osobnost ucitela