ENVIRONMENTÁLNE ASPEKTY V PREDMETE TECHNIKA - BILČÍKOVÁ, Jana; TUREKOVÁ, Ivana; BILČÍK, Alexander (Journal of Technology and Information Education, 2020)
Environmentálna výchova je prierezovou témou, ktorá sa dá implementovať prakticky do každého vyučovacieho predmetu.  Cieľom príspevku bolo zistiť od 123 žiakov prvého ročníka SOŠE v Trnave v školskom roku 2019/2020 skúsenosti s absolvovaným predmetom Technika na ich základnej škole a environmentálne témy, s ktorými sa v ňom stretli. Autori tiež zisťovali názory žiakov z absolvovaných  hodín Techniky o práci s náradím, nástrojmi a strojmi, o  rozvíjaní ich tvorivosti návrhmi a výrobou vlastných výrobkov. Realizovaný bol dotazníkový prieskum. Z otázky smerovanej k zisteniu, ako si pamätajú environmentálne témy preberané v predmete Technika vyplynulo, že 63,3 % respondentov sa neučilo alebo si nepamätajú oblasť environmentálnych tém z vyučovania na hodinách Techniky. Najviac z kladných odpovedí, 12,5 % respondentov,  sa vyjadrilo, že z prebraných environmentálnych otázok si pamätajú  triedenie odpadu. V závere článku autori poukázali na príčiny, prečo nie sú prierezové témy životného prostredia účinne a názorne na ZŠ implementované a tiež na úlohu učiteľov pri zlepšovaní environmentálnej pripravenosti žiakov.
Keywords: environmentálna výchova; predmet Technika; prierezová téma