FAKTORY OVPLYVŇUJÚCE ZVYŠOVANIE ZÁUJMU O TECHNICKÉ VZDELÁVANIE - AŽALTOVIČOVÁ, Michaela; TOMKOVÁ, Viera (Journal of Technology and Information Education, 2020)
Príspevok je reflexiou čiastkových výsledkov šetrenia zameraného na žiakov základných škôl a faktorov, ktoré najviac vplývajú na ich záujem o technické vzdelávanie. Napriek veľkému dopytu zo strany zamestnávateľov po technicky zdatných absolventoch stredných odborných škôl a vysokých škôl, záujem žiakov o technické profesie a technické vzdelávanie stále klesá. Je to aj napriek výsledkom výskumov ktoré ukazujú, že mládež vníma vedu (prírodné vedy) a techniku pozitívne, pretože si uvedomuje, že veda a technika robí ich život komfortnejším a jednoduchším.
Keywords: technické vzdelávanie; zvyšovanie záujmu; technika; vzdelávanie; profesijná orientácia žiakov