TERMINOLOGICAL DISCIPLINE AND TERMINOLOGICAL CREATIVITY OF THE TECHNO-EDUCATOR - STOFFA, Jan; STOFFOVA, Veronika (Journal of Technology and Information Education, 2018)
Prispevok reaguje na neuspokojivy stav pouzivania terminov vo vyucovacej praxi technoedukatorov (ucitelov technicky orientovanych predmetov). Prejavuje sa tak nedostatocna priprava technoedukatorov v oblasti terminologie a nedostatky v ich terminologickej a jazykovej kompetencii. Negativnym dosledkom tohto stavu je podcenovanie terminologie a caste nerespektovanie principov terminovedy, normalizacie technickej terminologie a zvyklosti odbornej komunity. Znacne nedostatky sa objavuju aj z hladiska jazykovej spravnosti pouzivanych terminov.Hlavnym cielom studie je objasnit dolezitost dodrziavania terminologickej discipliny pri osvojovani terminologie vo vzdelavacich procesoch a poukazanie na najcastejsie terminologicke nedostatky a chyby zaznamenane autormi tejto studie pocas mnohorocnej vzdelavacej praxe a pri posudzovani publikacnych a prezentacnych vystupov technoedukatorov.Dalsim cielom je objasnit poziciu technoedukatorov vo vztahu k terminologii a definovat priestor, v ktorom mozu technoedukatori uplatnit tvorivost. Tretim cielom je formulovat odporucania na zlepsenie terminologickej discipliny a zvysenie tvorivosti pri osvojovani terminologie vo vzdelavacich procesoch.
Keywords: terminological discipline; terminological creativity; most common terminology-errors and deficiencies.