ZVYSOVANIE TEMPA HLASNEHO CITANIA POMOCOU POCITACOVEJ SIMULACIE - NAGY, Marek (Journal of Technology and Information Education, 2018)
Clanok prezentuje experimentalnu metodu nacviku hlasneho citania v tretom rocniku primarneho vzdelavania. Hlasne citanie je dolezity medzikrok ku citaniu s porozumenim a odzrkadluje stav vnimania slov ako celkov. Jeho typickym meratelnym atributom je tempo citania, ktoreho vhodna uroven je nutnou, nie vsak postacujucou, podmienkou porozumenia textu. Nizke tempo je zaroven aj demotivujucim faktorom a odradza od dalsieho citania ``pre radost''. Na nacvik bola vyuzita aplikacia Multimedialna citanka, kde deti citaju text do mikrofonu a pocitac automaticky kontroluje a vyhodnocuje nahravku. Pocas citania sa im vizualizuje simulacia ich predosleho vykonu, ktory sa snazia prekonat.
Keywords: Primarne vzdelavanie; hlasne citanie; pocitacova simulacia.