NACVIK OVLADANI POCITACE POMOCI HERNI EEG CELENKY U PACIENTU S OCHRNUTIM KONCETIN - JARA, Jan (Journal of Technology and Information Education, 2014)
Clanek popisuje zkusenosti s vyuzitim herni EEG celenky Epoc Headset pri nacviku ovladani pocitace mysli u pacientu s omezenou ci nulovou schopnosti ovladani koncetin. To probihalo ve spolupraci s pacienty Rehabilitacniho ustavu v Kladrubech. Popisuje zpusob motivace pacientu, postup prace a dosazene vysledky. V prvni kazuistice popisuje mladika, ktery byl schopny pouze minimalniho pohybu hlavou. Pomoci G-senzoru s vysokym zesilenim dokazal pohybovat temer po cele obrazovce s kurzorem mysi, a s vyuzitim omezene schopnosti ovladani mimickych svalu ovladat tlacitka mysi. V druhe kazuistice popisuje pacienta predduchodoveho veku s omezenou schopnosti mluveni a jednostrannym ochrnutim koncetin. Diky motivaci a nasazeni navrzeneho postupu objevil v sobe schopnost ochrnutou nohu prece jenom ovladat.
Keywords: EEG; Epoc headset; kompenzacni pomucka; rehabilitace; nacvik; kazuistika; motivace; mentalni mapovani ovladani udu