SKÚSENOSTI S IMPLEMENTÁCIOU TECHNOLOGY - ENHANCED LEARNING VO VÝUČBE BAKALÁROV - SVETSKÝ, Štefan (Journal of Technology and Information Education, 2013)
Európska polititika výskumu počítačovej podpory vzdelávania je medzi učiteľmi menej známa. V praxi sa obvykle zamieňa s eLearningom, ktorý sa chápe skôr ako pedagogická než technologická záležitosť. V kontexte politiky 7. rámcového programu v IKT pre tzv. "Technology-enhanced learning" sa prezentujú skúsenosti získané v rámci "rozšíreného" participačného akčného výskumu implementácie počítačovej podpory do výučby bakalárov. Pod "rozšíreným" sa myslí skutočnosť, že autor tohto príspevku programuje systém, ktorý pozostáva z edukačného softvéru BIKE a sady informatických nástrojov, ktoré sa aplikujú podľa okamžitej potreby na automatizáciu tvorby obsahu, komunikácie a procesov v triede s cieľom zvýšiť produktivitu duševnej práce a kvalitu výučby. Prezentujú sa viaceré príklady pilotných aplikácií zavedených do výučby bakalárov. Taktiež sa diskutujú niektoré technologické, didaktické a terminologické aspekty počítačovej podpory.
Keywords: technológiou zdokonaľované vzdelávanie; počítačová podpora vzdelávania; automatizácia výučby; personalizácia podpory učiteľa; databázové technológie