ELIMINACIA BEZPECNOSTNYCH RIZIK V BIOPLYNOVYCH ZARIADENIACH - GADUS, Jan; HASKOVA, Alena (Journal of Technology and Information Education, 2012)
V ramci vyuzivania roznych foriem obnovitelnych zdrojov energii je v sucasnosti vyrazna podpora venovana rozsirovaniu prevadzkovania bioplynovych zariadeni. Tieto technologie prispievaju vyznamnou mierou k ochrane zivotneho prostredia a ciastocne aj k energetickej nezavislosti krajiny. Ich prevadzkovanie je vsak spojene s bezpecnostnymi rizikami, ktore su v praxi casto podcenovane. Bioplynove zariadenia patria medzi vyhradene technicke zariadenia, co znamena ze ich prevadzkovanie musi zodpovedat prislusnym poziadavkam ci uz vzhladom na vybusnost prostredia, hluk, vibracie a pod. Prispevok venuje pozornost roznym aspektom ich bezpecneho prevadzkovania.
Keywords: bioplynova stanica; bezpecnostne rizika; bezpecnost prevadzkovania; zony ohrozenia; bezpecnost a ochrana zdravia pri praci (BOZP); dodrziavanie pravidiel bezpecnosti; manazment bezpecnosti prace; Akcny plan vyuzivania biomasy v SR na roky 2008 - 2013