METAPROGRAMOWANIE DYDAKTYCZNE JAKO HIPERMEDIALNA PRZESTRZEŃ EDUKACYJNA - WALAT, Wojciech (Journal of Technology and Information Education, 2011)
Metaprogramowanie dydaktyczne jest odpowiedzią na potrzebę racjonalnego wprowadzenia hipermediów, a szerzej technologii informacyjnych do procesów dydaktycznych. Bez dogłębnego przeanalizowania przyczyn niepowodzeń klasycznych metod nauczania programowanego nie sposób wyjść poza techniczne (tylko sprzętowe) unowocześnienie szkoły, wyrażające się co najwyżej dobrze wyposażoną pracownią komputerową z dostępem do Internetu i zamontowanymi rzutnikami multimedialnymi w salach lekcyjnych.
Keywords: edukacja medialna; IT w edukacji; programowanie dydaktyczne; metaprogramowanie; hipertekst