ANALÝZA VIDEOZÁZNAMŮ PŘÍPADOVÝCH STUDIÍ - MACH, Petr; JANÍKOVÁ, Regina (Journal of Technology and Information Education, 2010)
Metoda případových studií didaktických situací je moderní postup, jak lze velmi efektivně rozvíjet profesní schopnosti budoucích učitelů. Již řadu let tuto metodu využívám při přípravě budoucích učitelů v rámci výuky oborových didaktik. Případová studie nerozvíjí jen odborné a didaktické kompetence budoucích učitelů. Její neméně důležitou úlohou je rozvoj autoevaluačních a sebereflexních procesů studentů. K tomu slouží třetí - analytická - fáze studie. Ke komplexní analýze se používají dvě základní metody - makroanalytická a mikroanalytická. Makroanalytickou metodou se vyšetřuje průběh a výsledky případové studie: vhodnost použitých metod, forem a prostředků; používání komunikačních nástrojů; vytváření vhodného klimatu atd. Mikroanalytickou metodou se zjišťují změny v osobnosti studentů a kazuistika vnějších jevů případové studie. Jedním ze zjišťovaných jevů je například flexibilita a kreativita při přizpůsobení prekonceptu průběhu realizační fáze studie. Počáteční výzkum této problematiky případových studií byl uskutečněn v rámci řešení projektu č. 406/07/0109 (Nonverbální tvořivost v technické výchově).
Keywords: metoda případových studií; didaktická situace; profesní schopnosti; didaktické kompetence; makroanalytická metoda; mikroanalytická metoda; kreativita