SKALOPTYM - UNIWERSALNE OPROGRAMOWANIE DO OPTYMALIZACJI ZAGADNIEN TECHNICZNYCH - KASPERSKA, Renata; KASPERSKI, Andrzej (Journal of Technology and Information Education, 2009)
Praca dotyczy zadania wyznaczania optymalnych rozwiazan dla zagadnien technicznych. W artykule przedstawiono zarys podstaw optymalizacji, scharakteryzowano wybrane programy komputerowe umozliwiajace rozwiazywanie zadan optymalizacyjnych oraz zaprezentowano opracowane przez autorow oprogramowanie stosowane w dydaktyce do optymalizacji skalarnej dowolnych problemow.
Keywords: optymalizacja; projekt optymalny; rozwiazanie globalne; algorytm genetyczny.