METODOLOGIA PROJEKTOWANIE HIPERMEDIALNYCH PROGRAMÓW DYDAKTYCZNYCH - WALAT, Wojciech (Journal of Technology and Information Education, 2009)
Jedną z kluczowych kompetencji nauczyciela jest projektowanie hipermedialnych opracowań dydaktycznych (HPD). Praca nad tego typu programem przebiega od określenia ogólnych celów dydaktycznych, jakim ma służyć opracowywanie, a kończy przygotowanie narzedzi pomiaru kontroli bieżącej (kształtującej) oraz kontroli zbierającej (podsumowującej).
Keywords: edukacja informacyjna; edukacja medialna; hipermedialne programy dydaktyczne